Sabtu, 30 Mei 2009

Tidak Pasti dan Masih Keliru...

Anda semua pernah dengar “ Bronok” ?? apakah itu Bronok? Sejenis tumbuhan kah? Sejenis hidupan kah? Atau sejenis makanan kah?? Anda juga keliru? Masih tercari-cari?.. Dua benda menggunakan satu nama iaitu Bronok untuk kegunaan peribadi mereka.. Tapi yang manakah lebih sesuai untuk dipanggil dengan gelaran Bronok? Saye amat keliru dan amat teruja dengan Bronok ini.. Mari kita terjah kisah Bronok ini dengan lebih lanjut.. Tetapi kerana saye masih keliru,, jawapan saye , saye sendiri tidak pasti.. Anda yang menentukan nya.. Saye betul-betul tak kisah kerana saye masih keliru..
BRONOK means..:

1. Sejenis hidupan laut yang tidak mempunyai wajah dan kaki.. Di dalam badan nya terkandung cecair yang tidak pekat. Mungkin kerana jenis ini habitat nya di dalam air,, ia hanya mampu menelan air.. Dan air adalah makanan nya. Bronok adalah sejenis hidupan yang bersangkut paut dengan timun laut atau dikenali dengan Gamat. Hidupan ini ( Bronok) boleh dimakan dan sedap dibuat kerabu. Rasanya saye tidak pasti kerana saye masih belum mencubanya.. Tetapi juga ,, untuk memakannya,, adakah ia perlu disembelih? Tidak sama sekali.. Tetapi struktur anggota badan hidupan ini hendak lah dicucuk-cucuk untuk dikeluarkan air nya. Setelah kempis , baru lah di potong-potong untuk siap sedia dibuat kerabu atau pun makanan yang lain.. Saye juga masih tidak tahu bagaimana caranya hendak membuat kerabu ini.. Hasil kajian saye melalui internet.., masyarakat yang pernah memakan Bronok ini, mengata kan ia amat sedap dan lazat. Saye masih tidak pasti…


ini Bronok....


Bronok lagi


Bronok yang bersepah dalam sampan..


Masih hidupkah??


Untuk dijual ??


Bebas di dalam laut..


Kerabu Bronok sedia dihidang..


2. Sejenis kuih tradisional orang melayu terutama di Terengganu , (saye tidak pasti dimana sebenarnya) Kuih Bronok ini adalah kuih sagu yang sebenarnya,, Saye tidak pasti kenapa masyarakat memanggilnya dengan panggilan Bronok. Saye sebenarnya tidak senang dengan nama itu apabila digunakan untuk nama kuih. Saye agak “kaget” untuk menikmati kuih itu. Tetapi rupanya amat menyelerakan. Diperbuat daripada sagu. Terdapat pelbagai warna yang telah diperkenalkan. Seperti warna merah, hijau, dan kuning. Tetapi saye selalu menikmati kuih yang berwarna merah. Warna apa pun, rasanya tetap sama. Kemudian kuih ini disaluti dengan kelapa parut yang masih segar. Rasanya amat enak sekali.. tetapi saye masih tidak pasti mengapa kuih Sagu ini dipanggil kuih Bronok. Mungkin disebabkan perbezaan loghat bahasa dalam Negara Malaysia : )


Kuih Bronok ( Kuih Sagu )


p/s: Saye masih keliru dengan Bronok..

Jumaat, 29 Mei 2009

Nikah Muda dan... Bahagia : )Di waktu lapang.. Begitu saja saye melihat terjemahan suatu ayat-ayat Al Quran dari sebuah buku yang membuatkan saye berfikir...

" Dan nikahkanlah orang-orang yang masih membujang di kalangan kamu dan juga orang-orang yang layak menikah dikalangan hamba sahaya kamu laki-laki dan perempuan, jika mereka miskin Allah akan memberi kemampuan kepada mereka dengan kurniaannya.Dan Allah maha Luas (Pemberiannya),lagi Maha Mengetahui" (QS Annur :32)

Perintah Allah agar segera menikahkan orang-orang yang masih bujang di kalangan kita. (saye kah?? kakak saye kah? hehehe... )Bahkan seandainya kita termasuk golongan yang tidak mampu, jangan bimbang Allah swt sendiri akan memampukan kita.:) Insya Allah..

Kalau kita belum yakin dengan ayat Allah SWT ini,, perkataan apa lagi di dunia ini yang dapat menjadikan kita yakin terhadap sesuatu eh? Bah kan Rasullulah juga bersabda yang bermaksud:

“Carilah oleh kalian rezeki dalam pernikahan (dalam kehidupan berkeluarga) “
(Hadith riwayat Imam Ad Dhalani) dalam Musnad Al Firdaus.. (amek kat buku jugak)

Dari Abu Hurairah r.a Rasulullah bersabda, “ 3 golongan yang akan selalu di beri pertolongan oleh Allah ialah seorang mujahid yang selalu memperjuangkan agama Allah swt ,seorang penulis yang selalu memberi penawar dan seorang yang menikah demi menjaga kehormatan dirinya” (Hadith riwayat Thabrani) dikeluarkan oleh Ibnu Abi Hatim, dari Ad Dur Al Mantsur.

Abu Bakar As Siddiq pernah berkata “ Taatlah kamu kepada Allah dalam apa yang diperintahkan kepadamu iaitu perkahwinan,maka Allah akan melestarikan janjiNYA kepadamu iaitu kekayaan".

Allah telah berfirman “Jika mereka miskin Allah akan memberi kemampuan kepada mereka dengan kurniaannya” (QS Annur:32)

Apa lagi alasan mereka (termasuk saye) yang telah diberi kesihatan tubuh badan ,keinginan yang kuat untuk bersama pasangan dan mempercayai Allah sebagai tuhan(ialah) untuk mengatakan diri ini belum memilih nikah sebagai jalan? Andai membujang itu suatu pilihan yang diberikan kepada mereka yang beriman. Maka ia adalah sesuatu yang dikategorikan sebagai kehinaan.(Masya Allah..)

Rasullah bersabda lagi, :
”Rasullulah saw melarang Uthman bin Mazun dari membujang,seandainya baginda merestuinya,pasti kami akan membujang" (Sahih Muslim)

Sabda baginda lagi:,
“Barangsiapa mempunyai anak perempuan yang telah mencapai umur 12tahun,lalu ia tidak segerakan mengahwinkannya kemudian anak perempuan tersebut melakukan dosanya di tanggung oleh ayahnya". (Hadith riwayat Baihaqi)
(saye baru 19.. kakak saye da 21.. )

Ibnu Ma’ud pernah mengatakan, "Seandai tinggal sepuluh hari sahaja dari usiaku ,niscaya aku tetap ingin kahwin agar aku tidak menghadap Allah dalam keadaan masih bujang"

Wahai sekalian alam..(khas untuk manusia je lah..),seandainya mahu merenung akan hadith-hadith ini,apa lagi yang dinanti.,berusahalah sedaya upaya kita untuk menikah ye.. Saye lambat lagi.. tapi kalau jodoh dah awal.. dapat keberkatan bagi seorang muslimah jika berkahwin pada usia muda (kakak saye ckap) Kerana hadith yang menyuruh bernikah berbunyi:

Abdullah bin Mas’ud ra: diriwayatkan dari Al Qamah ra katanya:
"Aku berjalan-jalan di Mina bersama Abdullah ra yang kemudian menghampiri Abdullah ra. Setelah berbincang beberapa ketika,Othman ra bertanya,wahai abu abdul rahman;mahukah aku jodhohkan kamu dengan seorang perempuan muda? Mudah mudahan perempuan itu akan dapat mengigatkan kembali masa lampau mu yang indah"

Mendengar tawaran itu Abdullah ra menjawab;

"Apa yang kamu ucapkan itu adalah sejajar dengan apa yang pernah di sabdakan oleh rasullulah saw kepada kami "

"Wahai golongan pemuda! Sesiapa di antara kamu yang telah mempunyai keupayaan iaitu zahir dan batin untuk berkahwin, maka hendaklah dia berkahwin,sesungguhnya perkahwinan itu dapat menjaga pandangan mata dan menjaga kehormatan.maka sesiapa yang tidak berkemampuan,hendaklah dia berpuasa kerana puas itu dapat mengawal iaitu benteng nafsu"
(Hadith riwayat Muslim)

Kalau kita telah berusaha sedaya upaya kita,serahkanlah semuanya pada Allah.. Tawakkal selepas berusaha. Dan Doa secara istiqomah..Dialah yang memberi rezeki.Bukanlah orang itu termasuk dalam golongan tidak mampu,seandainya dia terus membiarkan dirinya saja,tidak berbuat apa-apa lalu apabila ditanyakan kepadanya lalu dia menjawab TIDAK MAMPU... sangat tidak elok yer adik-adik..Akan tetapi seorang yang tidak mampu adalah mereka yang telah berusaha sekuat hati ,namun hasilnya tetap di tahan oleh Allah SWT sebagai ujian untuk dirinya.. itu semua Kuasa darinya.. percayalah Allah sentiasa bersama orang-orang yang bertaqwa.. : )KISAH LAGI..:
Seorang saudara mengadukan dirinya yang masih kurang iman kepada sahabatnya,
"Saya rasa masih tidak kuat lagi untuk menikah” .

Jawab sahabatnya,
"Justeru kerana kamu masih belum kuat imanlah kamu harus menyegerakan nikah, kan nikah itu menyempurnakan separuh dari agama ?"

Lantas di sebabkan iman kita yang kurang inilah kita harus segera bernikah. Bagaimana sekarang? Luruskan niat, jangan bernikah kerana keSERONOKan di dalamnya,jangan pula kerana orang mengatakannya BAIK atau apa sebab lain pun selain dari ..
"Aku nikah kerana ALLAH dan RASUL SURUH !"

Dan carilah pernikahan yang barakah,mawaddah dan sakinah gitu...Zainab bin Jashyi dan Zaid bin Harithah yang cukup kuat iman mereka pun bercerai akhirnya...kenape??Zaid anak angkat Nabi,kekasih nabi,panglima perang ,manakala Zainab,ummul mukminin, satu figura yang tidak mungkin ada kelemahan dari imannya, mungkihkah lagi keimanan mereka diragukan.Lantas sahabat semua serahkan segalanya pada Allah SWT...

INGAT TAU!! Bahagia bukan terletak pada kesenangan hidup,banyaknya harta,indahnya pasangan,, secomel mane pun pasangan dan sebagainya.Sesungguhnya bahagia itu terletak pada,.. firman Allah ..:

“ Dan diantara tanda-tanda(kebesaran)Nya ilah Dia menciptakan pasangan-pasangan untukmu dari jenismu sendiri,agar kamu cenderung dan berasa temteram kepadanya.Dan menjadikan diantaramu rasa kasih dan sayang”. (QS anRuum:21).

Jadi segerakan lah perkahwinan anda.. pesanan kepada yang telah bertunang dan akan bertunang sempena cuti sekolah 2 minggu ni.. Jangan bertunang terlalu lama.. kerana syaitan itu telah berjanji dengan Allah Taala akan sentiasa menyesatkan hambaNya..Kemungkinan sesuatu perkara yang kita tidak mahukan akan terjadi dalam tempoh itu.. Na'uzubillah.. Makanya,, segerakan lah perkahwinan anda: )Insya Allah.. keberkatan dalam Alam rumah tangga itu akan sentiasa wujud dengan Reda dari Allah Taala... hehe macam penceramah bebas pulak.. Motivator Rumah Tangga pun ye jugak.. hehe... ok lah.. dah nak tengok TV ni.. malam ni cerita ape lah yer.. wassalam..
P/S : saye nak kahwin jugak... (tapi saye nak study dulu!!!!) cepat-cepat lah abes
study.. kerja.. and.. ehem2.. haha gatal sungguh saye.. : p)

Khamis, 28 Mei 2009

Ecah study...Nur Aisyah Athilah @ ecah... si budak kecik ni adik kami yang paling bongsu..
nak di kisah kan masuk dalam blog ni sebab banyak sangat kisah tentang ecah.. : p
si budak kecik ni da 6 tahun da menetap di bumi Allah ni..
salah satu perihal budak ni,, semalam,, boleh pulak ecah ni study@buat kerja sekolah dia depan tv?? hahaha.. agak-agak dapat ke dia buat kerja2 tu em?? (~.^)..
dengar cerita dari mulut kawan dia, markah untuk subjek matematik ecah dapat full mark,, 100% ahak.. that's my adik..:) tapi dia tak bagitau lansung kat kami orang.. hihi.. pandai nk sorok eh..

Rabu, 27 Mei 2009

Boys..!!! Betulke ni??
1. Guys don't actually look after good-looking girls. They prefer neat and presentable girls.
2. Guys hate flirts.
3. A guy can like you for a minute, and then forget you afterwards.
4. When a guy says he doesn't understand you, it simply means you're not thinking the way he is.
5. "Are you doing something?" or "Have you eaten already?" are the first usual questions a guy asks on the phone just to get out from stammering.
6. Guys may be flirting around all day but before they go to sleep, they always think about the girl they truly care about.
7. When a guy really likes you, he'll disregard all your bad characteristics.
8. Guys go crazy over a girl's smile.
9. Guys will do anything just to get the girl's attention.
10. Guys hate it when you talk about your ex-boyfriend.
11. When guys want to meet your parents. Let them.
12. Guys want to tell you many things but they can't. And they sure have one habit to gain courage and spirit to tell you many things and it is drinking!
13. Guys do cry!!!
14. Don't provoke the guy to heat up. Believe me. He will.
15. Guys can never dream and hope too much.
16. Guys usually try hard to get the girl who has dumped them, and this makes it harder for them to accept their defeat.
17. When you touch a guy's heart, there's no turning back.
18. Giving a guy a hanging message like "You know what?!.. uh... never mind!" would make him jump to a conclusion that is far from what you are thinking.
19. Guys go crazy when girls touch their hands.
20. Guys are good flatterers when courting but they usually stammer when they talk to a girl they really like.
21. When a guy makes a prolonged "umm" or makes any excuses when you're asking him to do you a favor, he's actually saying that he doesn't like you and he can't lay down the card for you.
22. When a girl says "no", a guy hears it as "try again tomorrow."
23. You have to tell a guy what you really want before he gets the message clearly.
24. Guys hate gays!
25. Guys love their moms.
26. A guy would sacrifice his money for lunch just to get you a couple of roses.
27. A guy often thinks about the girl who likes him. But this doesn't mean that the guy likes her.
28. You can never understand him unless you listen to him.
29. If a guy tells you he loves you once in a lifetime. He does.
30. Beware. Guys can make gossips scatter through half of the face of the earth faster than girls can.
31. Like Eve, girls are guys' weaknesses.
32. Guys are very open about themselves.
33. It's good to test a guy first before you believe him. But don't let him wait that long.
34. No guy is bad when he is courting
35. Guys hate it when their clothes get dirty. Even a small dot.
36. Guys really admire girls that they like even if they're not that much pretty.
37. Your best friend, whom your boyfriend seeks help from about his problems with you may end up being admired by your boyfriend.
38. If a guy tells you about his problems, he just needs someone to listen to him. You don't need to give advice.
39. A usual act that proves that the guy likes you is when he teases you.
40. A guy finds ways to keep you off from linking with someone else.
41. Guys love girls with brains more than girls in miniskirts.
42. Guys try to find the stuffed toy a girl wants but would unluckily get the wrong one.
43. Guys virtually brag about anything.
44. Guys cannot keep secrets that girls tell them.
45. Guys think too much.
46. Guys' fantasies are unlimited.
47. Girls' height doesn't really matter to a guy but her weight does!
48. Guys tend to get serious with their relationship and become too possessive. So watch out girls!!!
49. When a girl makes the boy suffer during courtship, it would be hard for him to let go of that girl.
50. It's not easy for a guy to let go of his girlfriend after they broke up especially when they've been together for 3 years or more.
51. You have to tell a guy what you really want before getting involved with that guy.
52. A guy has to experience rejection, because if he's too-good-never-been-busted, never been in love and hurt, he won't be matured and grow up.
53. When an unlikable circumstance comes, guys blame themselves a lot more than girls do. They could even hurt themselves physically.
54. Guys have strong passion to change but have weak will power.
55. Guys are tigers in their peer groups but become tamed ****cats with their girlfriends.
56. When a guy pretends to be calm, check if he's sweating. You'll probably see that he is nervous.
57. When a guy says he is going crazy about the girl. He really is.
58. When a guy asks you to leave him alone, he's just actually saying, “Please come and listen to me"
59. Guys don't really have final decisions.
60. When a guy loves you, bring out the best in him.
61. If a guy starts to talk seriously, listen to him.
62. If a guy has been kept shut or silent, say something.
63. Guys believe that there's no such thing as love at first sight, but court the girls anyway and then realize at the end that he is wrong.
64. Guys like femininity not feebleness.
65. Guys don't like girls who punch harder than they do.
66. A guy may instantly know if the girl likes him but can never be sure unless the girl tells him.
67. A guy would waste his time over video games and basketball, the way a girl would do over her romance novels and make-ups.
68. Guys love girls who can cook or bake.
69. Guys like girls who are like their moms. No kidding!
70. A guy has more problems than you can see with your naked eyes.
71. A guy's friend knows everything about him. Use this to your advantage.
72. Don't be a snob. Guys may easily give up on the first sign of rejection.
73. Don't be biased. Try loving a guy without prejudice and you'll be surprised.
74. Girls who bathe in their eau de perfumes do more repelling than attracting guys.
75. Guys are more talkative than girls are especially when the topic is about girls.
76. Guys don't comprehend the statement "Get lost" too well.
77. Guys really think that girls are strange and have unpredictable decisions but still love them more.
78. When a guy gives a crooked or pretentious grin at your jokes, he finds them offending and he just tried to be polite.
79. Guys don't care about how shiny their shoes are unlike girls.
80. Guys tend to generalize about girls but once they get to know them, they'll realize they're wrong.
81. Any guy can handle his problems all by his own. He's just too stubborn to deal with it.
82. Guys find it so objectionable when a girl swears.
83. Guys' weakest point is at the knee.
84. When a problem arises, a guy usually keeps himself cool but is already thinking of a way out.
85. When a guy is conscious of his looks, it shows he is not good at fixing things.
86. When a guy looks at you, either he's amazed of you or he's criticizing you.
87. When you catch him cheating on you and he asks for a second chance, give it to him. But when you catch him again and he asks for another chance, ignore him.
88. If a guy lets you go, he really loves you.
89. If you have a boyfriend, and your boy best friend always glances at u and it obviously shows that he is jealous whenever you're with your boyfriend, all I can say is your boy best friend loves you more than your boyfriend does.
90. Guys learn from experience not from the romance books that girls read and take as their basis of experience.
91. You can tell if a guy is really hurt or in pain when he cries in front of you!
92. If a guy suddenly asks you for a date, ask him first why.
93. When a guy says he can't sleep if he doesn't hear your voice even just for one night, hang up. He also tells that to another girl. He only flatters you and sometimes makes fun of you.
94. You can truly say that a guy has good intentions if you see him praying sometimes.
95. Guys seek for advice not from a guy but from a girl.
96. Girls are allowed to touch boys' things. Not their hair!
97. If a guy says you're beautiful, that guy likes you.
98. Guys hate girls who overreact.
99. Guys love you more than you love them if they are serious in your relationships.

Selasa, 26 Mei 2009

Pertunangan Kak Long..

Tahniah untuk Along Aisyah & Akh Ikram... selamat bertunang:) dengar nya setahun mengikat pertunangan.. jangan lambat2 tau:) gambar ni 16 Mei 2008 .. Insya Allah 16 Mei 2010 boleh wat kenduri agi :)Barakallah....


separuh dimiliki... :)


Famili Petunang (Along) ..


Una & Mirah.. lovely cousin..


Saya,, adik saya,, abang saya..


Cup cake tertera nama si petunang.. (ikram & Aisyah)


Tat telur ngan bLueberry tart.. nyummy....


Coklat Daim yang sedap sangat2


Hantaran yang maroon.. buat sendiri je tau.. save budget..:)


menggoreng ikan masin keropok.. baunye menyengat sampai ke baju kurung ku..


Abang yang busuk..


adek2 yang tak mandi lagi.. mucuk lah:p


canopy ...


saya yang buat kerabu mangga ni.. (nulun ja..)


wif my cousin.. and along..


p/s: saya lambat lagi lah...:)

Isnin, 25 Mei 2009

ALHAMDULILLAH...


Akhirnya seminggu yang perit ni berakhir jugak.. nak pcah je kepala ni.. berdenyut denyut,, pening sangat lepas jawab exam.. tapi hidupku kembali tenang.. alhamndulillah.. i'm free...(~.^)
Lepas ni mesti banyak perancangan.. ahak ingat nak gi jalan jalan satu malaya.. haha.. tu pun kalau ayah & mak benarkan.. hehe..

Anda Juga Mungkin Meminati Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jasa Bonda.. Keringat Ayah..

Jasa Bonda.. Keringat Ayah..