Sabtu, 20 Februari 2010

Mencintai HaiwanRafeah & Gadafi


Teman-teman, perlu kita ketahui,,


DALAM Islam, pembunuhan pada asasnya dilarang terutamanya pembunuhan yang membabitkan jiwa, bahkan mereka yang melakukan jenayah terbabit dikira melakukan dosa besar.

Jika membunuh itu dilarang, maka perbuatan jenayah lain seperti melukakan dan mencederakan orang juga satu kesalahan dan dipandang keji dan pelaku patut dihukum!


Firman Allah dalam surah an-Nisa', ayat 93, bermaksud:

"Sesiapa membunuh orang mukmin dengan sengaja, balasannya neraka jahanam, kekal ia di dalamnya, Allah murka kepadanya serta dikutuki-Nya dan disediakan-Nya seksa yang berat."


Persoalannya, bagaimana pula hukum membunuh binatang?

Apakah situasinya sama dengan membunuh manusia?

Secara umumnya, Islam bukan saja melarang membunuh dan menganiaya makhluk sama ada manusia atau haiwan malah tumbuhan dan alam sekitar di sekeliling kita juga.
info:
.:Fatwa Jabatan Mufti Brunei menyatakan, membunuh binatang dilarang, melainkan yang ditetapkan atau diharuskan syarak boleh dibunuh atau ada sebab lain yang mengharuskan:.

:.-seperti yang kita-kita tahu-:.,,,,


situasi:

"Jika binatang itu membahayakan atau memudaratkan sama ada tabiat semula jadi seperti binatang buas, singa dan serigala atau memang tabiat semula jadinya tidak membahayakan tetapi kadangkala sesuatu membahayakan dan menjadi ganas seperti anjing pengigit atau anjing gila.

solution:

"Dalam hal ini, boleh dicegah bahayanya itu menurut kesesuaian termasuk membunuhnya."

( jangan lah pula kita kacau diorang,, habitat diorang.. )

Banyak cerita mengenai balasan Allah terhadap orang yang menyeksa binatang ni sehingga mati... contohnya dalam hadis seperti seorang wanita diseksa pada hari kiamat disebabkan mengurung seekor kucing sehingga mati. Kasihan kucing yang tidak berdosa tu..

Disebabkan perbuatan wanita itu mengurung kucing yang tak berdosa tu tanpa memberi makanan dan minum, Allah humbankan wanita tu ke neraka. (Hadis - Imam Muslim).

Imam Muslim juga menceritakan Rasulullah s.a.w melaknat sesiapa yang meyeksa binatang tau tak...


Jom bercerita jom:) Baca bawah ni.. semoga menjadi teladan yang baik untuk kita semua Insya Allah~~~Menurut Imam Muslim, Allah menegur perbuatan seorang nabi yang menyuruh membakar semut, semata-mata kerana seekor semut daripada serangga tu menggigit baginda. ,

Kemudian Allah mewahyukan kepada nabi tersebut: "Hanya disebabkan seekor semut mengigitnya, dia memusnahkan suatu umat yang selalu bertasbih." (Hadis- Imam Muslim).

Imam Muslim juga menceritakan mengenai seorang yang beri minum air kepada seekor anjing yang tersangat kehausan. Bagi menghargai jasa orang tu, Allah mengampunkan dosanya. (Lihat, hanya berbuat baik dengan anjing,, diberi ganjaran yang besar oleh Allah:)

Bahkan apabila sahabat Rasulullah bertanya: "Dapat pahalakah kami menyayangi haiwan-haiwan ini? Jawab Rasulullah s.a.w: "Menyayangi setiap makhluk hidup itu adalah berpahala." (Riwayat Muslim)
-------------------------------Sayangi lah Haiwan--------------------------------


Satu lagi situasi dimana tindakan membakar binatang adalah dilarang kerana ada hadis, antaranya daripada Abu Hurairah, Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Tiada seorang pun seharusnya menghukum dengan api kecuali Allah." (Riwayat al-Bukhaari)
see???


Fatwa terbabit menyatakan, ada juga hadis yang menunjukkan boleh membunuh binatang seperti cicak, bahkan membunuhnya pula mendapat pahala. Binatang terbabit boleh dibunuh di tanah halal dan haram.

Menurut ulama, sebab syarak menyuruh membunuh cicak kerana ia antara binatang yang meniupkan api untuk membakar Nabi Ibrahim a.s.

Sementara itu dalam hadis lain, Nabi Muhammad s.a.w menyuruh membunuh ular, burung gagak, rajawali, kala jengking dan anjing pengigit. Binatang ini boleh dibunuh di tanah haram.

Kesimpulannya, Islam mengharuskan sesetengah binatang dibunuh jika haiwan itu mendatangkan bahaya yang tidak boleh dielak kecuali membunuhnya.. Dan juga berihsan lah kepada haiwan-haiwan serta jangan mengganggu habitat mereka.. Sesungguhnya mereka juga makhluk yang sentiasa bertasbih kepada Allah:)..My AwanHumaira-Pak Deh-Attar-Mae


kepada itik&ayam,, jangan terasa hati sebab tak tepek gambar kamu semua.. tapi kamu semua perlu tahu,, saya sayang kamu semua:) (walaupon kamu semua tak pandai membaca)


p/s: Saya sayang semua haiwan yang saya ada:) sangat bahagia memiliki mereka:)

Jumaat, 19 Februari 2010

DONATE OUR BLOOD


Kepentingan menderma darah

Tahu ke tak..darah yang diderma boleh menyelamatkan nyawa sesiapa sahaja?? Antaranya :
* Mangsa berantakan ( accident lah..)
* Pesakit yang menjalani pembedahan
* Baby yang baru lahir yang mengidap penyakit kuning (jaundis - ni nama saintifik die tau)
* Pesakit Thalassemia dan Hemofilia (adakah anda pembawa penyakit ini?? hihi.. mcm iklan je)
* Ibu yang mengalami tumpahan darah
(Mungkin juga akan terjadi kepada keluarga kita?? )

Menderma tanggungjawab kita bersama
Apakah usaha kita???
:Menderma darah beramai-ramai..

Apakah yang kita perlu tahu ???
:Kepentingan menderma darah.. Very important...


Ini senarai kita-kita yang layak menderma darah:-

1. Berumur 18 tahun ke atas (saya, adek, kak.ila, abang, mak, ayah dah boleyh lah sangat.. anda??)

2. Berat badan 45 kg dan ke atas { Kami lah tu(^^) }

3. Sihat tubuh badan ( Alhamdulillah kami sihat...)
---------tetapi sihat ni ade syarat tau------------------::::::::::

a) Sihat pada hari menderma (penting ni.. kalau tak macam mana nak menderma..)

b)Tidak pernah mengalami masalah semasa menderma darah ( ni sape yang ade darah gemuruh tu,, tak tau lah,, hihihi)

c)Tidak mengambil ubat aspirin atau sebarang ubatan yang lain dalam tempoh satu minggu yang lepas (kesimpulannya.. kalau dah tau nak derma darah dalam masa tedekat ni,, jauh-jauh kan lah dari sebarang pengambilan ubat-ubatan yang boleh menggangu sessi menderma darah)

d)Tidak menerima sebarang imunisasi dalam tempoh 24 jam yang lepas

e)Tidak menerima rawatan pergigian dalam tempoh 24 jam yang lepas ( kalau ditakdirkan sakit gigi time nak menderma darah tu.. nak buat macam mane kan,, rehat kat rumah yer.. )

f)Tidak mengalami selesema, batuk, sakit tekak atau sebarang jangkitan dalm tempoh satu minggu yang lepas (jaga lah kesihatan kita - banyak-banyakkan berdoa juga :)...

g)Tidak menjalani pembedahan dalam tempoh 6 bulan yang lepas

h)Tidak mengandung atau menyusu anak di bawah 1 tahun

i)Tidak pernah menerima pemindahan darah dalam tempoh 6 bulan yang lepas

j)Tidak bertindik di mana-mana bahagian tubuh badan (akupuntur, tattoo, berbekam) dalam tempoh 1 tahun yang lepas (kalau lah ada pilihan lain,, saya tak mau darah dari pemilik yang berkeadaan bertindik disana-sini)

k)Tidak mempunyai ahli keluarha yang mengidapi Hepititis B atau C ( hah,, yang ni comfirm-comfirm tak lepas nak menderma.. ada cara lain,, banyakkan bersedekah:):)..
PENTING !!!

Kita DILARANG menderma darah sekiranya :

Kita mengamalkan cara hidup yang tidak sihat (berisiko tinggi) contohnya seperti:

* Menggunakan dadah secara suntikan

* Mengamalkan homoseksual /biseksual/bertukar-tukar pasangan seks

* Mengadakan perhubungan seks dengan pelacur/melacurkan diri

* Pernah mengadakan hubungan seks dengan mereka yang tersebut di atas

* Merupakan pembawa virus Hepititis B & C atau telah dijangkiti Virus HIV atau mengidapi AIDS
-----------perkara diatas adalah HARAM hukumnya,, mintak dijauhkan----------------Kita juga tidak digalakkan menderma jika kita,, :

1. Menghidapi penyakit-penyakit ini yer.. :

-Sifilis (penyakit kelamin)

-Malaria (bawaan nyamuk nih...)

-Sakit jantung

2. Sedang dirawati untuk apa-apa penyakit

3. Telah menjalani pembedahan kurang daripada enam bulan sebelum tarikh derma darah

4. Ibu yang sedang mengandung atau menyusukan anak

5. Bertujuan hanya untuk menguji darah sahajaKetahuilah jangan letakkan diri kita dan orang lain di dalam keadaan bahaya ,, darah yang selamat bermula daripada badan kita yang sihat~~ (^^)

Jika kita layak menderma, datanglah dan bawalah bersama ahli keluarga/ kawan-kawan kita yang juga layak menderma darah... Orang yang derma darah ni,, badan akan jadi lebih sihat:) (saya dengar orang cakap lah) kesimpulannya:~~

Menderma darah adalah tanggungjawab bersama

Kalau nak senang sangat,, baca ni~~ lepas tu,, kita semua boleh la menderma ramai-ramai:)::

~~~Pergi ke klinik kesihatan ,, cakap kat dia nak menderma darah( pastikan kita cakap kepada orang yang bersesuaian)- hehhe.. ~~~ tak lah... baca bawah lagi..
Ini langkah-langkah yang betul ok:)~~
1. Pergi ke Tabung Darah
2. Isi borang
3. Pemeriksaan tekanan darah & berat badan
4. Ujian kumpulan darah & tahap hemoglobin
5. Pengambilan darah
6. Rehat & jamuan ringan


-------------kadang-kadang juga--------------------------------
Ramai orang-orang kita beri alasan untuk tidak menderma...


1." Saya telah pun menderma darah sekali"
-Terima kasih atas sumbagan anda. Teruskan khidmat baik anda. Untuk pengetahuan anda, seseorang boleh menderma darah sekali dalam 3 bulan tau takk!! (teremosi pulak..hehe)

2." Darah saya bukan jenis yang betul"
-Jumpa doktor dulu,, baru lah dapat kepastian ..

3. "Orang lain sudah pun menderma, jadi kenapa pula saya lagi ? "
- Itu benar, tapi lebih ramai penderma diperlukan setiap tahun.. Tabung darah sekarang pun dah tak cukup,, Jadi setiap penderma dikira mustahak ..

4. "Saya takut sakit apabila dicucuk jarum"
- Takut eak.. Jangan bimbang ! ada berita baik ! sekarang nurse dah maju,, guna pelali je.., tak sakit lah...

5." Saya terlalu lemah"
-Sesungguhnya Allah tidak suka hambanya bersifat lemah..
Diorang akan periksa berat badan kita, tahap hemoglobin dan tekanan darah kita sebelum menderma darah. Bagaimanapun jumlah darah yang diambil akan digantikan melalui proses semulajadi dalam tubuh anda dalam beberapa jam sahaja tau.. So kita akan jadi lebih sihat:)

7." Saya terlalu sibuk "
-Orang lain pun sibuk jugak,. Insya Allah kita boleh meluangkan setengah jam atau sikit masa je untuk menyelamatkan satu nyawa :)

"Darah kita mungkin boleh menyelamatkan nyawa seseorang dan darah orang lain pula mungkin dapat menyelamatkan nyawa kita"

Keistimewaan yang dinikmati oleh si penderma:

-Si penderma darah akan dapat menikmati rawatan percuma pesakit luar, rawatan perubatan dan caj wad di hospital tertakluk kepada syarat-syarat tertentu. Sila berhubung dengan pihak hospital untuk keterangan lanjut yer. Terima Kasih:)Oleh itu...

Mendermalah sekarang semasa kita sihat dan berkelayakan

tindakan kita boleh menyelamatkan nyawa seseorang dan nyawa kita..
p/s: tak pernah lagi menderma darah.. nak sangat.. teringin... pernah nak menderma,, tapi tak lepas. Doktor cakap,, darah saya cair sangat?? erm... Untuk pengetahun.. Darah saya jenis B..

saje je nak bagitau:)

Rabu, 17 Februari 2010

Mencari Dhuha


Apakah Solat Sunat Dhuha??
: Solat dhuha adalah sembahyang sunat 2 rakaat atau lebih. Maksimanya 12 rakaat.


Daripada Abu Hurairah, Sabda Nabi saw:

"Telah berpesan kepadaku temanku (Rasulullah saw) tiga macam pesanan: Puasa 3 hari setiap bulan, sembahyang dhuha 2 rakaat dan sembahyang witir sebelum tidur" (riwayat Bukhari & Muslim)

Dari Hati kecilku:
- Subhanallah.. Alhamdulillah telah daku usahakan untuk berpuasa 3 hari pada setiap bulan..
- Dhuha daku selalu mencari masa~ terkadang ada, terkadang tiada, terkadang ku masih alpa dengan kelebihan nya.. moga diberi kesempatan setiap masa.. Insya Allah daku pertinggkatkan lagi usaha ku mencari Dhuha (^^,)..
-Witir juga dalam pengusahan,, selalu leka+tidak khusyu'+malas... Tabahkan hati ku Ya Allah..Daripada Anas, Sabda Nabi saw,
"Barang siapa sembahyang dhuha 12 rakaat, Allah akan membuat baginya istamna di syurga" (riwayat Tirmidzi & Ibnu Majah)

Dari Hati kecilku:
-Tidak pernah ku mengerjakan sebanyak itu.. bila lah agaknya perasaan teringin itu akan tiba.. Insya Allah..Rasulullah bersabda yang bermaksud:
"Siapa saja yang dapat mengerjakan solat Dhuha dengan istiqamah, akan diampuni dosanya oleh Allah, sekalipun dosa itu seluas lautan."


Dari Hti kecilku:-Istiqamah kah aku...? erm..Rasulullah bersabda lagi:
"Solat Dhuha itu mendatangkan rezeki dan menolak kefakiran (kemiskinan), dan tidak ada yang akan memelihara solat Dhuha kecuali hanya orang-orang yang bertaubat."


Dari Hati kecilku:- Ya Allah.. Terima lah taubatku.. Ya Allah.. Jauhi aku dari golongan orang-orang yang musyrik..
Di dalam hadis yang lain pula diterangkan seperti berikut:
"Bahawasanya di syurga ada pintu yang dinamakan, "Dhuha." Maka jika kamu datang hari kiamat kelak, serulah (malaikat) penyeru: manakah orang-orang yang telah mengerjakan solat Dhuha? Inilah pintu kamu, silakan masuk ke dalam dengan rahmat Allah." Al-Tabrani


Dari Hati kecilku:- Aku mahu tergolong sebagai orang-orang yang telah mengerjakan solat Dhuha itu..


"Ya Allah sesungguhnya waktu Dhuha, waktu dhuha-Mu, cahayanya cahayaMu,
kerinduannya kerinduanMu, kekuatannya kekuatanMu, ya Allah sekiranya rezekiku ada di langit
maka turunkannya jika ada di bumi keluarkannya.
Jika cahaya jauh pendekatannya dan jika ada hampir
maka permudahkannya dengan kebenaran dhuhaMu, cahayaMu,
kekuatanMu dan kesucianMu, berikanlah kepada hamba-hambaMu yang soleh.
Allah cucuri rahmat ke atas penghulu kami Nabi Muhammad dan atas keluarga
dan para sahabatnya serta kesejahteraan. Dan segala puji bagi Allah Tuhan seru sekalian alam."
p/s: (Mod : setelah selesai menunaikan Solat Sunat Dhuha) .. Kini hati lebih bersemangat untuk teruskan kerja harian:)

Tujuh Golongan Insan Contoh


"Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:” Sebilangan manusia yang dinaungi Allah di bawah naungan-Nya pada hari kiamat iaitu hari yang tidak ada sebarang naungan padanya selain daripada naungan Allah; di antaranya ialah: Pemerintah yang adil, pemuda yang hidupnya sentiasa dalam mengerjakan ibadah kepada tuhannya, orang yang hatinya sentiasa terikat dengan masjid, dua orang yang berkasih sayang kerana Allah di mana kedua-duanya berkumpul dan berpisah untuk mendapat keredaan Allah, orang yang dipujuk oleh perempuan yang kaya lagi rupawan untuk bersatu dengannya lalu ia menolak dengan berkata:” Aku takut kepada Allah!”, orang yang bersedekah secara bersembunyi sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diberi oleh tangan kanannya, dan orang yang menyebut atau mengingat Allah dengan keadaan tidak ada dalam ingatannya perkara lain, lalu menitis air matanya kerana mengingatkan sifat Jalal dan sifat Jamal Allah.”


-Riwayat Abu Daud dan Ibnu Majah-Pengajaran hadis:i) Terdapat tujuh golongan yang bakal mendapat naungan di hari akhirat kelak iaitu :a) Pemerintah yang adil- Ini kerana tanggungjawab yang dipikul oleh pemerintah dalam melaksanakan keadilan itu adalah perkara yang amat berat dan bukanlah mudah bagi seorang pemimpin untuk melaksanakan keadilan terhadap semua rakyatnya. Sekiranya keadilan ini berjaya ditunaikan, ganjarannya adalah amat besar sekali. Namun jika gagal, dia menjadi pemerintah yang zalim dan azab menanti di akhirat kelak.b) Pemuda yang hidupnya sentiasa dalam mengerjakan ibadah kepada tuhannya – Ini kerana sebaik-baik masa dan semahal-mahal harganya di dalam hidup seseorang manusia adalah ketika di alam remaja kerana di usia muda seseorang itu mendapat peluang yang banyak untuk menghadapi masa hadapannya, badannya sentiasa sihat, tenaganya kuat, pendengaran dan penglihatannya tajam dan sempurna. Bahkan di masa muda juga berbagai-bagai ujian dan godaan terpaksa ditempuhi. Maka beruntunglah pemuda yang berjaya melepasi rintangan-rintangan ini bahkan usia mudanya itu diisi dengan amal ibadat serta memberikan khidmat cemerlang kepada agama, masyarakat dan negara.c) Orang yang hatinya sentiasa terikat dengan masjid
- Sesungguhnya terdapat hadis yang menyebutkan bahawa dua hayunan kaki yang melangkah ke masjid ganjarannya amat besar di sisi Allah S.W.T dan diketegorikan sebagai suatu sedekah. Maka apatah lagi bagi orang yang hatinya sentiasa terikat dengan masjid dan sentiasa mengunjunginya untuk beribadah, ganjarannya tentulah lebih besar lagi.d) Dua orang yang berkasih sayang kerana Allah di mana kedua-duanya berkumpul dan berpisah untuk mendapat keredaan Allah
- Hubungan yang terjalin di atas dasar yang bercanggah dengan syariat sehingga melanggar batas-batas agama, adab kesopanan dan sebagainya adalah hubungan yang menjurus ke arah dosa dan maksiat. Seharusnya ikatan kasih sayang yang dijalinkan sesama manusia mestilah ikhlas kerana Allah agar perhubungan tersebut mendapat pahala, restu dan keberkatan daripada-Nya.e) Orang yang dipujuk oleh perempuan yang kaya lagi rupawan untuk bersatu (berzina) dengannya lalu ia menolak dengan berkata:” Aku takut kepada Allah!”
- Ini menunjukkan tentang keimanan dan ketaqwaan yang sebenar telah berjaya menangkis segala bentuk godaan yang datang. Hal ini bukanlah mudah kerana tanpa kekuatan iman seseorang itu pasti akan mudah terpengaruh dengan bisikan nafsu dan akhirnya terjebak dalam perbuatan zina tanpa takut tentang dosanya.f) Orang yang bersedekah secara bersembunyi sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diberi oleh tangan kanannya
-Ia menggambarkan mengenai keikhlasan hati orang yang bersedekah. Sesungguhnya tidak ramai orang yang dapat menyembunyikan kebaikan yang dilakukannya melainkan akan terdapat jua perasaan riya’ dan ingin menunjuk-nunjuk supaya mendapatkan pujian atau sanjungan dari orang ramai atau sekurang-kurangnya ada orang yang mengetahui kebaikan yang dilakuknnya itu.g) Orang yang menyebut atau mengingati Allah dengan keadaan tidak ada dalam ingatannya perkara lain, lalu menitis air matanya kerana mengingatkan sifat Jalal dan sifat Jamal Allah
- Inilah sifat muslim mukmin sejati yang mempunyai perasaan cintakan Allah dengan sepenuh hatinya. Dia sentiasa memikirkan dan menghayati tentang kejadian dan keagungan ciptaan Allah serta sifat-sifat-Nya yang Maha Agung. Oleh yang demikian hati, fikiran dan jiwanya terhindar daripada perkara-perkara yang melalaikan.p/s: Semoga kita semua tergolong dalam ketujuh-tujuh golongan ini Insya Allah..

Anda Juga Mungkin Meminati Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jasa Bonda.. Keringat Ayah..

Jasa Bonda.. Keringat Ayah..