Selasa, 23 Februari 2010

Tuntutan Hayat


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang..

Alhamdulillah hari ini hari selasa, masih diberi nikmat oksigen semambu yang mencukupi, masih diberi nikmat mengunyah nasi lemak, masih diberi nikmat segelas milo suam dan paling utama masih diberi nikmat merasai halawatul iman..

Hari ini terlewat bangun (alamak) disebabkan terlalu pening kepala malam semalam dari pukul 2.00 pg - 3.00pg (kemungkinan).. Tapi semuanya bisa diatur kerana hanya berseorangan di rumah.

Serba oren ke pejabat, menunggu kerja.. Nah.. ada pun kerja.. Alhamdulillah telah disempurnakan dan mengambil ruang sendiri untuk melayan laptop kesayangan.. Ber"buku muka" terlebih dahulu dan tertarik pada satu kenyataan yang berbunyi " ciViL EnGiNeErInG MaNg bEsH...!!!! XkN Aq sIaKAn iLmU Aq bLaJo0 Kt sArIkAt nIE... hIp hIp hOrEeA!!!! "
oleh seorang teman seperjuangan .. (Tersenyum) Mungkin daku bisa berkhidmat dan belajar sepertinya Insya Allah..

Dalam al-Quran diterangkan bahawa Allah memerintahkan, "hendaklah ada sekumpulan di kalangan umat-Nya menyeru dan melaksanakan kebajikan, kebaikan dan mencegah kemungkaran bagi mendekatkan kita kepada Allah.." (ali-Imran: 104).

Penguat dalil diatas:
Abu Umamah meriwayatkan Rasulurah bersabda, "bahawa Allah, malaikat serta seluruh penghuni langit dan bumi termasuk semut di darat dan ikan di laut mengucap salawat (meminta ampun) untuk orang yang memberi perkhidmatan yang berfaedah kepada manusia (riwayat Tirmizi).
Di sini dapat disabitkan Ajaran Islam itu lebih mudah berkembang dan tersebar dengan pembabitan secara berjemaah.

Setiap individu antara jutaan penghuni bumi ini ada tanggungjawab bersama bagi membina kesejahteraan dan kemakmuran masyarakat dan negara. Semua tanggungjawab itu bukan hanya untuk masyarakat atau negara, tetapi menjurus mendekatkan diri kita kepada AIlah s.w.t..

Info:
Dahulu kala..Ketika zaman pemerintahan Abasiyah pada abad ke-11 Masehi kalau tak silap lah, ulama' dan umat Islam menterjemahkan konsep "fardu kifayah" ni dalam pandangan yang lebih luas. Sumbangan fardu kifayah dari ada mereka bukan saja dari isu keagamaan, malahan juga dalam hal tanggungjawab sosial juga.

Sumbangan besar yang disebutkan termasuklah bidang perubatan, pendidikan, senibina, geografi, matematik ,sains, pertanian, pertukangan, dan pelbagai "per" lagi lah. Kesan sumbangan besar tamaddun Islam ini boleh dilihat hingga kini dan memberi manfaat besar kepada kita semua pada zaman sekarang.Insya Allah:)


Tapi kini, mengapa bangsa Yahudi, Eropah, dan jepun sangat dikagumi ??? Ini kerana mereka menjadi bangsa penggerak kemajuan dunia. Segala macam teknologi dicipta, segala macam fakta, teori, produk mereka adalah pengasanya.. Dimana kekuatan kita?? Dimana imej Ilmuan Islam terdahulu ?? Di mana??

Bangsa ini menjadikan bidang ilmu yang berorientasikan teknologi tinggi dan professional sebagai pemangkin membawa kemajuan kepada mereka. Di sini kita dapati semua negara maju semakin pantas meneroka dengan mencipta pelbagai produk bersumberkan kepada ilmu sains dan teknologi. Tapi kita?? Di mana kita sekarang??


Kalau dibandingkan dengan beberapa kaum minoriti di negara kita, ternyata umat Islam ketinggalan amat jauh dalam bidang sains teknologi walaupun umat Islam menjadi penduduk majoriti. Kelemahan ini sangat menggugat jati diri umat Islam yang sebenar. Masih jauh kita rupanya..

Apakah sebenarnya faktor kelemahan ini?? Adakah berpunca daripada salah faham kita terhadap konsep fardu kifayah ? Yup! That's right! Teman-teman,, memang benar pembabitan yang minimum dalam fardu kifayah itu membebaskan umat Islam daripada berdosa tetapi ,, Islam menghendaki umatnya berfikir secara positif, agresif, inovatif iaitu dengan membabitkan diri (umat Islam) secara maksima untuk mempercepatkan lagi perkembangan kita dalam ilmu tuntutan Allah itu.

Info lagi:
Menurut Syeikh Yusuf al-Qardhawi dalam buku'nya Fiqh al Aulawiyat, bidang fardu kifayah mempunyai darjat berbeza-beza mengikut masa dan keadaan. Keperluan bidang fardu kifayah di sesuatu tempat yang tidak banyak umat Islam mengambil bahagian lebih afdal berbanding bidang yang banyak umat Islam terbabit.

SEE??

Malah, menurut Syeikh Yusuf lagi,, bidang fardu kifayah ini boleh bertukar menjadi fardu ain jika keperluan itu amat terdesak dan menjaga maslahah umat Islam. Semua sudah sedia maklum bukan??

Para ulama dan cendekiawan Islam sangat wajar memberi perhatian terhadap pandangan Syeikh Yusuf ini..Kita juga harus menjadikan ia sebagai peringatan. Kita yakin adalah tidak bercanggah dengan ajaran Islam jika kita mengkategorikan beberapa bidang ilmu sains teknologi dan beberapa bidang yang lain sebagai fardu ain bagi menggerakkan umat Islam, melaksanakan tuntutan Allah itu.

Zaman sekarang , di dalam kelas pengajian di masjid-masjid dan surau-surau di seluruh negara, kita dapati kelas fardu ain adalah sejak turun temurun lagi adalah mempelajari sifat 20, iaitu ilmu mengenal Allah.

Sebahagian besar orang tua juga, terutama di luar bandar menghafaz sifat ini walaupun mereka sukar memahaminya. Mereka berbuat demikian kerana ia sebahagian tuntutan fardu ain dan jika tidak melaksanakannya maka mereka akan berdosa. . Tetapi perlu juga di selitkan pembelajaran fadhu kifayah supaya seimbang dari segi rohani serta fizikal dan tidak dipersoalkan di akhirat kelak.

Teman-teman, konsep fardu ain dan fardu kifayah adalah dua konsep yang berkait rapat, saling lengkap melengkapi antara satu sama lain dan mempunyai kepentingan bagi meningkatkan jati diri umat Islam.

Kombinasi antara 2 konsep ini, jika dihayati sepenuhnya akan mengseimbangkan pembangunan rohani dan fizikal. Pembangunan yang seimbang ini akan melahirkan umat Islam sebagai umat terbaik dan melahirkan negara aman makmur yang dinaungi Allah, iaitu baldatun tayyibatun warabbul ghafur.

Insya Allah.. :)


p/s: Moga Perjuangan Tarbiyyah kita tiada penghujungnya.. Ya Rabb,, Mohon diberi petunjuk kepada kami yang menuntut ilmu di jalan Mu..

Isnin, 22 Februari 2010

Mencegah Dahulu!"Saye suka atau tidak,, kehidupan diri saye dipengaruhi oleh keadaan cuaca harian! Problem-problem.."

(-Ya Allah, tolong daku..-)


Hari Ini: Rase mual-mual (jangan fikir lain) , Pening sangat lepas makan tengah hari tadi.. Badan terasa panas, berkeringat tipis... sangat tidak selesa.. Disebabkan selesema semalam?? (Kenapa dengan saye..??)


Kajian mengatakan cuaca panas dan kering adalah fenomena normal yang biasa di kawasan tropika seperti Malaysia sekarang ni,,.(panas dan lembab sepanjang tahun) Pendedahan kepada cuaca panas ni adalah salah satu penyebab yang menyumbang kepada peningkatan kedatangan pesakit-pesakit seperti saye ke klinik, bilangan kemasukan ke hospital dan malahan kematian dari sesuatu penyakit tertentu terutamanya di kalangan kumpulan yang berisiko tinggi (nanti di bawah ada huraian tentang kumpulan ini).Tetapi ,, panas sekarang sudah sangat-sangat kritikal (pandangan sendiri)... Bagaimana keadaa bumi kita sekarang? Sihatkah? Demamkah?? Bumi sekarang hampir-hampir nazak disebabkan tangan manusia sendiri.. Masya Allah~~

Tapi hari ini ingin dipersoal jawabkan tentang:-"Kesan Kesihatan akibat dari Pendedahan kepada Cuaca Panas"

Cuaca panas ialah tekanan fizikal kepada badan manusia. (stress yang dialami oleh tubuh badan kita) Kesan kesihatan adalah berbagai-bagai dari sederhana kepada teruk, yang boleh menyebabkan maut. Sangat bahaya..


Berdasarkan rujukan:-------------
Masalah yang berkaitan kesihatan ni boleh terjadi dari berbagai tahap suhu disebabkan oleh:
•Pakaian yang berbagai jenis, keadaan pekerjaan, aktiviti fizikal dan beban kerja.
•Kumpulan umur
•Kecergasan individu


Kesan kesihatan berkaitan cuaca panas termasuk;
Keletihan/kelesuan akibat dari panas (heat fatigue)
•Pitam/pengsan akibat dari panas (heat syncope)
•Kekejangan akibat dari panas (heat cramps)
•Keletihan/kepenatan akibat dari panas (heat exhaustion)
•Strok akibat dari panas (heat stroke)

----------------------------------------------------------------------------------------------
Bagaimanakah saya mengetahui yang saya menghadapi masalah kesihatan berkaitan dengan panas?Tanda-tanda dan gejala masalah kesihatan berkaitan panas adalah pelbagai sebenarnya,, ia bergantung kepada keterukan keadaan sesuatu masalah itu. Gejala-gejala biasanya adalah:

Sakit kepala
•Keletihan
•Tumpuan lemah
•Pening
•Lemah otot–otot badan atau kekejangan
•Mual dan muntah
Keadaan yang terlalu teruk boleh menyebabkan dehidrasi (kekeringan), kekeliruan, dan koma (tidak sedarkan diri).

-----tanda-tanda ni sama seperti apa yang berlaku pada diri saya sekarang-----


Perlu kita tahu keadan yang paling teruk yang boleh berlaku disebabkan masalah berkaitan panas ni.. Gejala-gejala nya adalah:,,
•Strok panas boleh menyebabkan maut
•Kerosakan organ badan seperti ginjal, otak, jantung dan hati
(sampai macam tu sekali..)

Seperti yang dijanjikan seperti di awal tadi.. Ini dia dimaksudkan dengan kumpulan berisiko.. Baca bawah ni yer:)


Siapakah kumpulan ni yer??
Semua orang sebenarnya adalah berisiko menghadapi masalah kesihatan berkaitan dengan panas ni.. Walau bagaimanapun, ada kumpulan tertentu lebih berisiko untuk menghadapi kesan kesihatan. Kumpulan ini termasuk ini adalah:

Mereka yang terbabit dengan kegiatan aktiviti fizikal seperti buruh, peladang, ahli sukan, tentera, dan lain-lain. (sangat terdedah dengan masalah ini kerana terdedah dengan cuaca yang terik..)


Orang dewasa (orang yang berumur 40 tahun keatas adalah 10 kali ganda lebih berisiko berbanding dengan orang yang lebih muda tau..!!).


Kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah (Hindari mereka dari cuaca panas..)


Mereka yang menghidapi masalah pernafasan dan jantung (athma,, sakit jantung:macam-macam yang berkaitan lah)


Mereka yang menghidapi penyakit darah tinggi, kencing manis dan penyakit kelenjar tiroid.P/S:
(

Risiko bertambah jika mereka memakai pakaian yang tebal dan ketat, yang menghalang panas keluar dari penyejatan/pengeringan peluh - Menutup Aurat juga adalah salah satu pencegahan,, dah terbukti dah tu.. " mereka yang memakai pakaian yang tebal dan ketat")


UNTUK PENCEGAHAN:,,
Bagaimanakah saya boleh mencegah @ mengurangkan kesan kesihatan disebabkan cuaca panas ni yer?..
"Mencegah adalah baik daripada mengubati". Terutamanya untuk mereka yang di klasifikasikan dalam kumpulan yang berisiko tinggi, mereka adalah dinasihatkan untuk berhati-hati dengan kemungkinan tersebut..

so,,

Kita perlu:

Minum air dengan banyak, tanpa mengira tahap aktiviti anda. Jangan tunggu sampai dahaga, baru nak minum air,, salah tu...
•Minumlah minuman isotonik (contoh kegemaranku adalah 100PLUS) kerana ia boleh menggantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh.
•Berada di dalam rumah atau tempat-tempat terlindung supaya tidak terdedah dengan terik matahari..
•Hadkan aktiviti luar apabila cuaca sangat panas
•Berehat secukupnya,, jangan terkebih, takut-takut jadi penyakit MALAS pula:)
•Mandi atau buka kipas angin untuk meyejukkan badan kita.. Aircond pun tak elok sangat rasanye..
•Pakai pakaian yang ringan, bewarna sejuk (hijau , biru.. yang sedap mata pandang) dan longgar. (Tutup aurat jika berada di luar yer..)
•Pakai topi,kopiah,tudung bila nak keluar untuk menghalang dari pancaran UV sampai ke kulit.. hihihi..

Jangan/ tidak perlu:

Minum minuman yang mengandungi kafein, alkohol, atau kandungan gula yang tinggi.
•Membiarkan seseorang di dalam kereta yang bertutup,, tak cukup oksigen nanti..
•Bersenam dalam cuaca panas (sangat tidak sesuai)

Untuk rujukan:

Boleh diperolehi dari doktor di,,
Unit Kesihatan Alam Sekitar
Bahagian Kawalan Penyakit :)

p/s: untuk perkongsian sesiapa sahaja,, Badan maseh terasa panas... air,, perlu air! ok,, nak minum air jap... tak larat sangat dah rase ni,,.

Anda Juga Mungkin Meminati Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jasa Bonda.. Keringat Ayah..

Jasa Bonda.. Keringat Ayah..