Khamis, 1 April 2010

DiamHari ini kita berbicara soal AKHLAK. Iaitu, diam. Banyak kelebihannya berdiam diri. Orang yang pendiam itu sebenarnya lebih baik daripada orang yang suka beromong kosong. Elok perangai dan pendiam , kedua-duanya adalah sifat yang baik dan tidak susah mengamalkannya, asalkan hati menyuruh diri sendiri berbuat sedemikian.


Nabi SAW bersabda : "Mahukah kamu aku khabarkan kepadamu, dengan semudah-mudah ibadat dan sesenang-senang atas tubuh,ialah diam dan baik perangai."
(Riwayat Ibnu Abiddunya dari Shafwan bin Salim).


Seperti yang berlaku kepada diriku,, Aku lebih suka berdiam diri. Bukan bermakna aku tidak mesra dengan orang di sekelilingku, bahkan aku lebih suka mendengar terlebih dahulu apa yang orang lain ingin sampaikan, aku tekankan disini adalah sikap Hormat (^^). Berbalik kepada berdiam diri, ikuti kisah ini:


Aku digelar ustazah oleh teman-teman sejak dari kecil lagi.. bukan disekolah,, tetapi di kelas-kelas tambahan di luar, sampailah sekarang di kolej aku belajar. Adakah mereka memanggilku sebegitu kerana imej ku? Atau sikap ku? Moga-moga gelaran itu adalah doa untukku kelak.. AMeen kan aje (^^)....


" Ustazah! Aku tengok ko diam je.. tak becakap lansung dengan aku, sampai aku tak tau nak cakap ap dengan ko.. Ko buat aku macam syaitan je ! (x wujud) Yang ko tau angguk, geleng je.. pening aku! "


" Eh budak tu kenapa asyik buat kerja je.. ? Tak becakap lansung dengan aku? Kenapa?"


Inilah antara dialog mereka-mereka disekelilingku.. Pelikkah sikap ku?


Teman-teman,

Jika tidak dapat berkata-kata yang baik lebih baik mendiamkan diri. Berkata baik itu hendaklah kepada semua orang . Ketika Nabi SAW disarankan agar mengutuk orang-orang musyrik,baginda menjawab : "Aku tidak diutuskan untuk (melemparkan) kutukan,tetapi sesungguhnya aku diutuskan sebagai (pembawa) rahmat."
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Demikian juga kepada orang bawahan sama ada kerana usia atau pangkat. Anas r.a , pembantu rumah tangga Nabi SAW berkata: "Aku membantu rumah tangga Nabi SAW selama sepuluh tahun dan belum pernah baginda mengeluh " Ah!" terhadapku dan belum pernah beliau menegur ,kenapa kamu lakukan ini atau kenapa tidak kau lakukan ini? "
(Riwayat Ahmad)


Ingatlah kepada sabda Nabi SAW : "Seorang Mukmin bukanlah pengumpat ,yang suka mengutuk, yang keji dan yang ucapannya kotor"
(Riwayat Bukhari)

Seperti riwayat yang mengatakan, Barangsiapa yg banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barangsiapa yg banyak silapnya, nescaya banyaklah dosanya. dan barangsiapa yg banyak dosanya, nescaya neraka lebih utama baginya.

Jelaslah bahawa, ada hikmah yang tersembunyi di sebalik 'diam' ini, usah gusar di label 'budak yang pendiam'. Kalau ada orang menghina kita, bukanlah kita yang terhina, yang sebenarnya orang itu menghina dirinya sendiri. Kita perlu mendiamkan diri sahaja dan memaafkan perbuatannya(^^)

Renungkan..
Diam orang mukmin itu ibadah,
Ibadah tanpa perbuatan,
Ibadah rasa,
Ibadah ini tidak meletihkan,

Kadang-kadang ibadah ini lebih baik daripada ibadah sunat,
Yang hatinya didalam kelalaian,
Macamana orang mukmin itu diamnya menjadi ibadah?

Kadang-kadang memikirkan dosanya,
Kadang-kadang memikirkan apa kebaikan yang nak dibuat,
Kadang-kadang memikirkan nak menolong kawan,
Kadang-kadang dia terasa kebesaran Tuhan,

Atau dia meniatkan, dia diam itu,
Tidak mahu bercakap yang bukan-bukan,
Kadang-kadang dia diam itu,
kalau dia bercakap,
Takut dia melakukan kesalahan,
Seperti dia mengumpat atau,
Kalau dia bercakap, takut-takut menyakiti hati orang,
Atau dia diam itu, menghormati percakapan orang,

Mungkin orang itu bercakap baik dapat pengajaran,
Atau dia hendak mengenal orang yang bercakap itu,
Baik atau jahat,
Dia biarkan saja orang itu bercakap,
Dan mendengar sahaja,
Kerana nak mengenal orang itu,

Kadang-kadang dia diam itu memikirkan dosa-dosa yang lalu,
Ataupun kecuaian dan kelalaian,
Yang telah dibuat, supaya dia bertaubat,
Ataupun mengingatkan ilmu pengetahuan,
Ataupun pengetahuan yang dilupakan datang semula ingatan,


Pepatah Melayu mengatakan,

"Diam-diam ubi berisi"

atau

"Diam-diam tong kosong"

atau


"Diam-diam tong berisi sampah penuh kotoran ?"

Mana satu pilihan kita?? (^^)

Manusia bercakap setiap masa. Percakapan yang baik akan membawa keselamatan dan kebaikan kepada manusia (Insya Allah). Jika bicara tidak mengikut adabnya, manusia akan merana di dunia dan di akhirat. Di dunia akan dibenci oleh manusia lain, di akhirat percakapan yang menyakiti hati orang lain akan menyebabkan kita tersiksa kekal abadi di dalam neraka Jahanam.

Bagi mereka yang beriman, lidah yang dikurniakan oleh Allah itu tidak digunakan untuk berbicara sesuka hati dan sia-sia. Sebaliknya digunakan untuk mengeluarkan mutiara-mutiara yang berhikmah. Oleh itu, DIAM adalah benteng bagi lidah manusia daripada mengucapkan perkataan yang sia-sia.

Banyak diam tidak semestinya bodoh, banyak bicara tidak semestinya cerdik,
karena kecerdikan itu buah fikiran, orang cerdik yang pendiam lebih baik dari
orang bodoh yang banyak bicara. (^^)

Rasullulah bersabda mengenai kelebihan diam yang bermaksud:

"Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yang baik atau diam". (Riwayat Bukhari & Muslim)

"Barangsiapa diam maka ia terlepas dari bahaya". (Riwayat At-Tarmizi)


Menasihati orang yang bersalah , tidak salah.
Yang salahnya adalah memikirkan kesalahan orang lain.

Manusia tidak akan dapat mengalahkan syaitan kecuali dengan diam. Jalan yang terbaik ialah diam kalau kita tidak dapat bercakap kearah perkara-perkara yang baik. Percakapan yang baik adalah lambang hati yang baik dan bersih yang bergantung kepada kekuatan iman pada diri manusia. Wallahu'alam..
p/s: Paling tajam di dunia ini adalah lisan.. Dikhuatiri denagan percakapan kita, akan menyakiti hati oranag lain. Lebih baik kita berdiam diri. Selamat beramal(^^)

Anda Juga Mungkin Meminati Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jasa Bonda.. Keringat Ayah..

Jasa Bonda.. Keringat Ayah..