Kek Batik Athirah (^^)
Biskut Marie Dipecah-pecahkan (Jenama tak kisah) - 400gram
Telur - 5 biji
Butter -satu bongkah tu.. (tak ingat berapa gram)
Gula pasir - 1 cawan
Chocolate Caramel secukupnye
---- ini adelah sukatan kek Athirah----
(bahan-bahan tertakluk kepada penggunaan periuk@bekas yang digunakan)
1. Campurkan Butter, Gula, Telur dalam satu adunan. Pecah-pecahkan Butter kepada ketulan-ketulan kecil supaya cepat cair. Kacau hingga sebati.
2. Kacau lagi campuran di atas dapur dengan api yang perlahan. Kacau sehingga menjadi pekat.
3. Setelah pekat, masukkan Chocolate Caramel secukup rasa sehingga warna yang dikehendaki terhasil (^^)
4. Kacau lagi sampailah adunan betul-betul pekat.
5. Masukkan Biskut Marie dan gaul ( tutup api) sampai adunan mesra dengan biskut -biskut Marie tu.
Setelah itu , masukkan adunan ke dalam bekas. Tekan-tekankan adunan sehingga mampat seperti dibawah
-- Jangan hanya lihat pada luaran, pandang pada keenakan kek & keikhlasan si pembuatnya dahulu--
-Selamat Mencuba-
p/s: Ini lah yang paling kek paling senang nak dibuat, dan hanya kek ni lah yang saya tau buat .. (opss , kek lain baru nak belajar lah.. hehe)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan