Khamis, 18 November 2010

Eidul Adha 2010

PERLAKSANAAN QURBAN

* Binatang yang diqurbankan daripada jenis unta, lembu atau kerbau, kambing biasa yang berumur dua tahun, jika biri-biri telah berumur satu tahun atau telah gugur giginya sesudah enam bulan meskipun belum cukup satu tahun.

* Binatang itu disyaratkan tidak cacat, tidak buta sebelah atau kedua-duanya, kakinya tidak pincang, tidak terlalu kurus, tidak terpotong lidahnya, tidak mengandung atau baru melahirkan anak, tidak berpenyakit atau berkudis. Binatang yang hendak disembelih itu mestilah sihat sehingga kita sayang kepadanya.

* Waktu menyembelihnya sesudah terbit matahari pada Hari Raya Haji dan sesudah selesai solat 'Id dan dua khutbah pendek, tetapi afdhalnya ialah ketika matahari naik segalah pada Hari Raya Hhaji sehingga tiga hari sesuadah Hari Raya Haji (hari-hari Tastriq iaitu 11,12 dan 13 Zulhijjah)

* Daging qurban sunnat, orang yang berkorban disunnatkan memakan sedikit daging qurbannya. Pembahagian daging qurban sunnat terdapat tiga cara yang utamanya adalah mengikut urutan sepererti berikut:

1. Lebih utama orang yang berqurban mengambil hati binatang qurbannya dan baki seluruh dagingnya disedekahkan

2. Orang yang berqurban itu mengambil satu pertiga daripada jumlah daging qurban, dua pertiga lagi disedekahkannya.

3. Orang yang berqurban mengambil satu pertiga daripada jumlah daging, satu pertiga lagi disedekahkan kepada fakir miskin dan satu pertiga lagi dihadiahkan kepada orang yang mampu. Sabda Rasullullah s.a.w: "Makanlah oleh kamu sedekahkanlah dan simpanlah."


HIKMAH DAN FADHILAT

* Menghidupkan sunnah Nabi Allah Ibrahim a.s.

* Mendidik jiwa kearah takwa dan mendekatkan diri kepada Allah s.w.t.

* Mengikis sifat tamak dan mewujudkan sifat murah hati mahu berbelanja harta kejalan Allah s.w.t.

* Menghapuskan dosa dan mengharap keredhaan Allah s.w.t.

* Menjalinkan hubungan kasih sayang sesama manusia terutama antara golongan berada dengan golongan yang kurang bernasib baik.

* Akan memperolehi kenderaan atau tunggangan ketika meniti titian al-Sirat al-Mustaqim diakhirat kelak. Sabda Nabi Muhammad s.a.w. yang bermaksud: "Muliakanlah qurban kamu kerana ia menjadi tunggangan kamu dititian pada hari kiamat."


Daripada Aisyah r.a Nabi Muhammad s.a.w. telah bersabda yang bermaksud: "Tiada suatu amalan yang dilakukan oleh manusia pada Hari Raya Qurban, yang lebih dicintai Allah selain daripada menyembelih haiwan qurban. Sesungguhnya haiwan qurban itu pada hari kiamat kelak akan datang berserta dengan tanduk-tanduknya, bulu-bulunya dan kuku-kukunya, dan sesungguhnya sebelum darah qurban itu menyentuh tanah, ia (pahalanya) telah diterima disisi Allah, maka beruntunglah kamu semua dengan (pahala) qurban itu." (Riwayat al-Tarmuzi, Ibnu Majah dan al-Hakim)
Gagau2 di hari raya~~
Bling2 Hari Raya di rumah Opah Atok


Hasil tangkapan ayah


Otak!!!!!!!! hahaha.. aku paling suke tepek pic otak ni.. why?? Coz ramai orang geli ngan organ niyh.. taktau la pasal.. kalau orang bandor geli takpe. ni orang2 lahir kat kampung pon pelik ke organ niyh.. aishh.. xlojik dungguh la.. hahaa..Usus yang comel.. menjadi kegilaan famili ku.. huhuhu.. Hasil tangkapan ayah jugak niyh~~


Ni.. ayah ajar ikat macam ni.. Aku pon buat lah.. terror jugak aku ikat usus niyh..:P


Hamek.. da siap pon.. gagau la satu umah ngadap mende niyh.. nyummy2:)


Malam-malam pulak buat open house.. Untuk korang2 yang tak dijempot.. sorry k.. sebab ni khas untuk sedare mare belah mak:) kui3..
Pic: Aku yang dah lapor sangat nak ngadap Soto


Ni lah rupe Soto. Disebabkan kami ni berketurunan jawa... Maka, makannan ni lah yang terhidang.. Soto asal nye dari jawa.. belah johor tu.. tau la..:)


p/s: Huhuhu.. esok kena gi Kole Berang~~ Korang berjaya umpan aku ngan alaun 200 ringgit tu.. kalo dop.. haram dop pegi.. huhu..:P

Tiada ulasan:

Anda Juga Mungkin Meminati Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jasa Bonda.. Keringat Ayah..

Jasa Bonda.. Keringat Ayah..