Selasa, 4 Mei 2010

Site Temerloh

Pertama kali menjejaki kaki ke Temerloh membuat hati terasa teruja..Mana tak nya, buat pertama kalinya selama 19 tahun tidak pernah datang Temerloh.. Bandar Ikan feveret ku.. (^^).. Destinasi kami adalah Kampung Awah @ Tanjung Perang. Selama berada di sini aku menumpang hidup di rumah salah seorang sahabat baik ku, Suriani. Perjalanan lancar sehinggalah sampai ke rumah Su. Akhirnya aku ditinggalkan oleh keluargaku dengan sebuah lambaian yang mungkin bermaksud “ Hati-hati anakku,, hidup di tempat orang.. Jaga diri & berbuatlah baik.. Jangan susahkan orang lain..” Insya Allah..

Rumah ini rumah kampung. Alhamdulillah aku dapat merasa suasana kampung yang sebenar. Air kolah yang sejuk, ubat nyamuk ketika tidur dan masakan yang aku jarang jumpa di tempat tinggal ku. Hari pertama sahaja aku sudah menghanyutkan gayung ke tengah-tengah kolah. Macam mana nak ambil balik?? Huhu..

Isnin bermula dengan hati berdebar-debar untuk pergi ke Site Loji Temerloh.. Lab Dub Lab Dub.. “Debarlah Sue…” Perjalanan diiringi bapa saudara Sue yang tinggal berhampiran dengan rumah kami. Sepanjang perjalanan tidak putus-putus otakku memikirkan bagaimanakah rupanya site..

Inilah Site Loji Tmerloh


Dan bermulalah episode hidupku di Site Temerloh.. Isnin berjalan lancar dengan sesi pengenalan tapak dengan diriku. Jauh sungguh perjalanan dalam Site ni. Banyak yang aku jumpa. Banyak juga ragam orang di sini. Cuma satu sahaja yang aku tidak tahan. Asap rokok yang tak henti-henti berkepul-kepul dihadapan muka ku.. Sepanjang ku disana juga aku hanya menahan asap-asap maut itu dari meresap dalam peparuku.. Ujian-ujian..

Benci ini sangat-sangatTergamam jap.. & telah ku tawan ia..


Hari-hari mendatang berjalan sangat lancar, pelbagai macam benda dan ragam orang aku lihat. Banyak yang aku belajar. Paling penting sekali aku telah menawan semua tangki-tangki di sini. Bukan senang nak naik.. Tinggi dan amat berbahaya. Malahan juga kaki ku pernah termasuk ke dalam bahan kimia simen sedalam paras lutut. Kemalangan yang tak dijangka dan menjadi bualan satu Site. Malu tu adalah juga, tapi dah takdir . Terima sahaja. Langkah berhati-hati selalu diingatkan. Hihi..

Welding

Di tangkiJauh
Ukur paipBackwash Building


Dan di Site ini jugalah banyak baik buruknya. Rasuah! Banyak betul cerita tentang rasuah. Aku telah diingatkan oleh seniorku tentang rasuah yang berlaku di site. Akhirnya ia kenyataan. Aku tidak mampu berkata apa-apa.. Hanya mampu pertahankan diri dengan selemah-lemah iman ku.. Ku hanya mendiamkan diri. Percakapan kasar juga selalu bermain-main di telingaku. Masih segar di ingatan .. “ Aku tampar mulut kau, bisu seminggu baru tau!!! “ ini hanyalah gurauan oleh salah seorang warga site terhadapku kerana mereka kata aku cakap terlalu perlahan, suara tidak kedengaran. Salah aku??
Perangai masing-masing di site juga kadang-kadang mencuit hati dan kadang-kadang memualkan. Lumrah dunia. huhu. Tak boleh nak nilai sangat. Sebabnya orang lain pandang kita pon kita taktahu bagaimanakah rupa kita sebenar. bagaimana perangai kita. Diamkan aja. Kalau cerita, takut menjadi aib pula(^^).

Minggu pertama berlalu dengan penuh ragam. Di hujung minggu aku mula mengambil angin Temerloh di Bandar. Menaiki bas.. Menunggu bas.. Ku bukan dibandar ku. Berjalan kaki meronda satu bandar Temerloh memanglah memenatkan, Tapi perasaan ingin tahu tempat orang menjadikan semuanya hilang sekejap. Itu dan Ini dilihat. Timbul perasaan ingin itu dan ini. Tak banyaklah juga barang dibeli. adalah dalam 50ringgit juga melayang atau mungkin lebih?? huhuh... Sampailah tiba waktu pulang, kami tersalah naik bas hendak pergi ke Bentong. Cuak sekejap kami. Mujurlah pemandu bas tersebut amat cool & baik hati. Dihantarnya kami sehingga ke depan rumah. Terima Kaseh pakcik bas:).. Kami akan lebih berhati-hati lagi selepas ini. Sama sahaja orang-orang nya. Cuma orang-orang di Temerloh ini agak pendiam mungkin?? Aku tak tahu.. (^^)

Isnin minggu kedua menjelma. Aktiviti yang sama ku lakukan , Menemu ramah dengan pekerja-pekerja di Site. Itu dan Ini. Sana dan sini.. Sehinggalah hari terakhir aku di Site.. Dan semua ini aku ambil sebagai pengalaman hidupku yang tidak semua orang dapat. Terima kasih Ya Allah memberi aku peluang untuk mengetahui dengan lebih dalam tentang ilmu mu..

p/s: bersambung akan datang.. minggu depan gi site balik.. huhhu

Tiada ulasan:

Anda Juga Mungkin Meminati Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jasa Bonda.. Keringat Ayah..

Jasa Bonda.. Keringat Ayah..