Rabu, 10 September 2008

Resipi Ramadan.. (berjinak2 memasak)

TEPUNG PELITA..

Bahan :

1 bungkus tepung beras

1 cawan gula halus

2 1/2 cawan santan pekat

5 cawan air panas

1/2 cawan jus pandan

garam secukup rasa

daun pisang - potong empat segi

Cara2:
1. Bancuh satu cawan tepung beras bersama pati santan serta garam secukup rasa. Ketepikan adunan A ini.

2. Bancuh tepung selebihnya dengan air panas, jus pandan dan kacau hingga cair. ( Adunan B)

3. Bentukkan daun pisang jadi empat segi. Jerangkan air kukusan. Apabila mendidih, aturkan acuan dan pisang di atas dulang.

4. Masukkan satu sudu teh gula ke dalam setiap acuan. Setelah itu, bolehlah dikukus. Bila adunan B telah beku, tuangkan adunan A ke atasnya.

5. Setelah itu, kukus lagi sehingga masak.

Tiada ulasan:

Anda Juga Mungkin Meminati Ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jasa Bonda.. Keringat Ayah..

Jasa Bonda.. Keringat Ayah..